Festhető szilikon/tömítő?

Az MS Byggefuge 522 alkalmas ajtók és ablakok körüli festhető tömítések készítésére, kül- és beltéren egyaránt.

A hagyományos szilikontömítők nem festhetőek, a festék gyöngyökbe gyűlik felületükön anélkül, hogy megszínezné azt. A szilikonok felülete nagyon jól ellenáll a nedvesítési kísérleteknek, és különösen nagy hézagmozgású tömítéseknél van nehéz dolgunk.

Szilikonok helyett MS-polimer alapú tömítőanyagokat érdemes használnunk. Ezek majdnem mindig festhetőek, ráadásul különböző keménységű változatai léteznek attól függően, hogy milyen célra használják őket.

Mivel a festhetőség nem csak a tömítő, de a festék típusától is függ, minden esetben javasoljuk az előzetes tesztelést. Amennyiben mozgó illesztést szeretnénk lefesteni, biztosítani kell a fedőréteg megfelelő rugalmasságát is.

Ablakok körüli festhető tömítésre javasoljuk az MS Byggefuge 522-t.

Terméskövek körüli tömítés (pl. gránit és márvány) ?

Leggyakrabban az Universalsilicone 510-et használják terméskövek tömítésére.

Terméskövek, mint pl. gránit, márvány vagy pala tömítése során gyakran felléphet elszíneződés. Ezért nagyon fontos, hogy ne csupán a megfelelő tapadást biztosítsuk a kövek között, de a tömítő kémiai jellege legyen neutrális, illetve lehetőleg rendelkezzen különleges, az elszíneződést gátló összetétellel

Az elszíneződés gyakran egy barnás rész a tömítés mellett, mely leginkább a kő nedves színére hasonlít. Ezért ezt a fajta elszíneződést nevezik "izzadás"-nak is. Az elszíneződés pontos jellege és mértéke a kő típusától és porozitásától függ.

Hogy pontosan melyik terméket javasoljuk, az nagyban függ a kő típusától is. Tekintse meg a Terméskövek tömítése és ragasztása című útmutatónkat a pontos válaszért.

Hangszigetelő tömítő?

A Mesterakril 502 alkalmas akusztikus tömítésekhez és gipszkarton szerkezetekhez.

Hangszigetelésre általában gipszkarton lemezeket használnak, mivel ezek sűrűsége nagy, így önmagukban is képesek elnyelni a hanghullámokat. Ezen kívül alkalmazhatunk kétrétegű konstrukciókat is. Ahhoz azonban, hogy a hangszigetelés valóban megfelelő legyen, a szomszédos elemek közötti szűk réseket is ki kell tölteni.
 
A rések kitöltésére max. 10 mm vastagságig valamilyen akril alapú tömítőt ajánlunk, pl. Mesteracryl 502 vagy Acrylfugemasse 557.

Savmentes szilikon?

A Sanitet- & Bygsilicone 577 egyike a "savmentes" vagy neutrális szilikonok számos típusának.

A "savmentes szilikon" kifejezés a tömítők kötési mechanizmusára utal. Ennek során valamilyen szerves vegyület csekély mennyisége távozik a környezetbe, mely lehet többek között ecetsav is. A Dana Lim szilikonjai közül az Akvariesilicone 579, a Silicone A 571 és a Glassilicone 517 ilyen. Mivel a kipárolgó ecetsav a kötés ideje alatt szúrós szagot okozhat, egyes felhasználási területek megkövetelik a szagtalan alternatívát. A már megkötött szilikon minden esetben szagmentes.
 
Minden más szilikontömítőnk "savmentesnek" más néven neutrálisnak tekinthető. A legkeresettebb példák a Byggesilicone 515 és a Sanitet- & Byggesilicone 577.