A Dana Lim története

Kai Hansen

1928 tavaszán a gazdasági válság a mindennapok része volt, mikor Kai Leopold Hansen fejében megszületett élete ötlete. Régi mozifilmeket oldott fel acetonban. Ezzel nem csupán feltalált egy új ragasztót, ami az addig ismert anyagok tárházához lényegi többletet adott, de egyúttal létrehozta az anyagot, mely Dánia egyik legismertebb márkatermékévé vált - a sárga tubusos Dana Limet.

Semmi sem utalt arra, hogy Kai Hansen egy nap majd a ragasztó világának egyik legjelentősebb életművét mondhatja magáénak. Apja halála után anyjának segített mint nappali portás a køgei Hotel Postgaardenben. Így teltek az évek... ám 1928-ban egy tavaszi napon megtörtént a baleset, mely örökké megváltoztatta az elkorhadt kerítés mögött lakók életét.

A város egyik legtiszteletreméltóbb polgára 25. évfordulóját ünnepelte, és az özvegy megkérte fiát, hogy szerezzen néhány instabil széket és javítsa meg őket. Abban az időben a ragasztó minősége nem nyűgözte le az ifjú Kai Hansent, aki ugyanazokat a székeket több alkalommal is javítani kényszerült. Ahelyett, hogy begyújtotta volna a ragasztós tégelyt, átment gumigyárban dolgozó szembeni szomszédjához. Úgy gondolta, náluk kell lennie különleges erejű ragasztónak, és igaza lett. Nem sokkal később egy kis doboz ragasztóval tért vissza.

A német gyártmányú ragasztónak erős szaga volt. Kai Hansen még sosem látott ilyesmit, és már másnap tudta, hogy egy ragasztócsodát tart a kezében. Könnyű volt használni, gyorsan kötött, az ereje pedig lenyűgöző volt.

Az 1920-as években Dániát az I. Világháború utáni krízis tünetei jellemezték, melyek a mezőgazdasági és az ipari szektort egyaránt súlyosan érintették. A munkanélküliség emelkedett, az átlagembereknek pedig alig volt miből megélniük. Az új vásárlások ritkák voltak, inkább megjavítottak mindent újra és újra.

Az ötleteket gyorsan tett követte, és Kai Hansen elkezdett filmhulladékkal és acetonnal kísérletezni, de a Postgaardenben terjengő oldószerszag nem bizonyult túlzottan vendégcsalogatónak. Hamarosan átköltözött a mosókonyhába, ahol rengeteg jegyzet és fadarab volt összeragasztva, megszámozva. Aztán egyik nap, nyár végén elérkezett az áttörés. A sors játéka, hogy egy helyi újságíró épp arra járt, és Kai Hansen rögtön mesélt is neki új felfedezéséről. A Dana Lim így azonnal világszenzáció lett - legalábbis Køgeben!

Az évkönyvet 2004-ben adták ki, amikor a Dana Lim 75. születésnapját ünnepelte.

Cégtörténet - röviden

1928: Kai Hansen feltalálja a sárga tubusos Dana Limet 

1929: A Dansk Limfabrik megalakul Køge-ben

1948: A várostól északra új üzem épül

1952: Kai Hansen halála

1955: A Kai Hansen Alapítvány tulajdonába kerül a Dansk Limfabrik

1973: A Dansk Limfabrik Kft. lesz

1988: A Dansk Limfabrik A/S nevet változtat Dana Lim A/S-re

1998: A De Carlske Fabrikkerfelvásárlása

2000: A litván Danalimas UAB megalapítása

2001: Az Åffa A/S felvásárlása

2004: Az Emo Färg ABfelvásárlása

2006: A svédországi Dana Lim AB megalapítása

2008: A kínai Dana Lim Beijing és a magyar Dana Lim Magyarország megalapítása

2010: A Nordcoll ipari ragasztó üzletágának felvásárlása